Skärgårdsdoktorn

 
 
Original titel: Skärgårdsdoktorn
Genre: Drama
Sändningsår: 1997 - 2000
Säsonger: 3
 
Information: Skärgårdsdoktorn är en svensk TV-serie från 1997 (även planerad film) av Gunilla Linn Persson och Lars Bill Lundholm med Samuel Fröler, Ebba Hultkvist och Sten Ljunggren med flera.
Manus inspirerades av skärgårdsdoktorn vid Djurö vårdcentral i Värmdö, Per Ullhammar, som körde sin läkarbåt i 30 år.

TV-serien blev enormt framgångsrik och populär när den sändes, och en av Sveriges Televisions största publikframgångar på senare tid. Serien gick i repris i SVT år 2013. Under sommaren 2013, parallellt med TV-sändningarna, påbörjade Sveriges Television att lägga ut serien i sin helhet i sitt Öppet arkiv på Internet.

Den ursprungliga TV-serien sändes åren 1997–2000 i Sveriges Television i totalt tre säsonger, varav den sista delvis var inspelad på vintern, och för regin stod Martin Asphaug och Daniel Lind Lagerlöf. Serien visades också i Norge av NRK (1997–2000 och i repris i slutet av 2000-talet), med norska undertexter. Den var mycket populär i Norge.

En film med titeln Skärgårdsdoktorn och alla rollfigurerna från tv-serien var tänkt att ha börjat spelas in 2010 men planerna blev aldrig verklighet.
 
Serien utspelas på den fiktiva ön Saltö i Stockholms skärgård, dit läkaren Johan Steen kommer för att ta över läkarkliniken efter sin svärfar Axel Holtman. Holtman hade räknat med att hans dotter, tillika Johan Steens fru, Eva skulle komma, men hon är kvar i Afrika där hon jobbar för organisationen Läkare utan gränser. Holtman blir mycket upprörd och besviken över detta för det var från början tänkt att Eva skulle ta över kliniken, inte hennes make. Johan Steen flyttar till ön tillsammans med dottern Wilma. På kliniken arbetar också den barska sköterskan Berit, och i närheten bor Berits bror skärgårdsoriginalet Sören Rapp. I början av serien blir invånarna tveksamma mot Johans behandlingar och Wilma blir mobbad i skolan bara för att hon kommer ifrån Afrika. Men efter ett hjältedåd som hon och hennes pappa utför i det andra avsnittet, så blir de båda mer accepterade.

Johan Steen är en kompetent läkare, men lite för yrkesmässig och korthuggen för öbornas smak. När de inte gillar hans diagnoser eller förslag till behandling går de till gamle populäre doktor Holtman. Och Axel Holtman triumferar och vill inte erkänna att hans svärson har bättre medicinska kunskaper. Förhållandet mellan Johan och hans dotter Wilma lider av att han på grund av jobbet ofta måste lämna henne ensam. Givetvis saknar hon också sin mamma. När Wilma blir mobbad i skolan och Johan försöker prata med lärarinnan om detta, förnekar denna totalt problemet. Wilma blir arg på sin far och tycker att han gör allt värre. När Wilma blivit accepterad gör hon allt för att passa in och bryter mot sin pappas regler.
 
Min åsikt: Bra och spännande 90-talsserie, den begränsade budgeten lyser igenom ibland och skådespelartalanderna är inte hpllywoodkvalité, men det är en mycket underhållande och sevärd serie trots allt. Härlig skärgårdsmiljö och hemsk 90-tals mode gör den här serien till ett måste. Rekommenderas!
 
Helhetsbetyg:
Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig!

Mail: (publiceras ej)


Blogg eller hemsida:


Kommentar:- - - - - - - -Kommentarer från läsare- - - - - - -
RSS 2.0