Bamse - Världens starkaste björn

 
Original titel: Bamse - Världens starkaste björn
Genre: Komedi, Äventyr, Tecknat
Sändningsår: 1966 - 1991
Säsonger: 16 kortfilmer
 
Information: Bamse är en svensk tecknad barnserie skapad av Rune Andréasson. Bamse gjorde sin debut som titelfigur i sex tecknade svartvita filmer i Sveriges Radio-TV, med start den 29 oktober 1966, två dagar efter att den andra filmen hade visats, den 7 november 1966, utkom Allers nummer 46 med inledande avsnittet av Bamse-veckoserien. Denna fortlöpte under 3,5 år med Rune Andréasson som ensam upphovsman. I Allers nummer 12 1970 avslutades det fjortonde och sista Allers-äventyret. Under perioden utgavs den första Bamse-sagoboken.
 
Efter att Bamse slutat som serie i Allers visades sju nya kortfilmer, denna gång i färg, i Sveriges Radio-TV vintern 1972-1973. Filmerna har sedan kommit att repriseras ett flertal gånger, och utökades med ytterligare tre avsnitt. 1973 fick serien sin egen tidning. Bamse finns även i bland annat filmer och bilderböcker.
 
Serien, i grunden en komisk äventyrsserie, blev med tiden känd för att ta upp viktiga rättvisefrågor för barn, inklusive sociala frågor såsom mobbning, rasism, barnmisshandel, funktionsnedsättning, droger och jämställdhet. Under 1970-talet ansåg många att serien hade en tydlig politisk vänsterinriktning. År 1982 skaffade Bamse familj, vilket ledde till att allt fler historier började kretsa kring barnen.
 
2014 kom Bamse för första gången som långfilm på bio. Bamses fysiska hem är i Bamses Värld på Kolmårdens djurpark.

Bamse är en liten brunbjörn som blir världens starkaste björn när han äter Farmors dunderhonung. Övriga centralgestalter i serien är den lättskrämde kaninen Lille Skutt och den kloke sköldpaddan Skalman. De bor på tre kullar, och Bamses gamla Farmor bor på det högsta och smalaste av dem, Höga Berget.

Rune Andréasson inspirerades av kullarna från Taormina på Sicilien under ett besök i mars 1963, och till Höga Berget från den närliggande byn Castelmola.
 
Min åsikt: Mycket gullig och pedagogisk serie, spännande och rolig. Mins att jag som barn älskade dessa filmer, och det är jag inte ensam om. Pedagogiken bakas in bra och smälter ihop bra med karaktärer och historien. Mycket sevärd och bra serie som alla barn borde se!
 
Helhetsbetyg:
Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig!

Mail: (publiceras ej)


Blogg eller hemsida:


Kommentar:- - - - - - - -Kommentarer från läsare- - - - - - -
RSS 2.0